Близки интересни места


Gabrovo

Габрово
Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина.
Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво.
Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. На два километра източно от града се намира крепостта „Градище“. По откритите златни и медни монети от времето на римските императори Константин I Велики (306 – 337 г.н.е.) и Юстин II (565 – 578 г.н.е.) археолозите датират крепост Градище като късноантична и ранносредновековна (от 4 до 6 век)
При археологически проучвания на територията на крепостта са разкрити крепостна стена с дължина около 4 km, която е обграждала крепостта, 42 гъсто застроени жилищни сгради, помещения на гарнизона, охраняващ крепостта, главен вход и три охранителни кули. В най-високата част на крепост Градище се е намирал главният храм, построен през IV век, а малко по-късно към него е изградено и помещение за кръщене, т.н. баптистерий. Крепост Градище е разрушавана и възстановявана многократно; счита се, че престава да съществува след падането на България под турско владичество.
В непосредствена близост до града, в живописната местност Узана се намира географският център на България. Узана е привлекателна туристическа дестинация както за скиори, така и за любителите на планинските преходи.

Интересни места за посещение в Габрово са:

Интерактивен музей на индустрията Ви очаква в Габрово
Единственият по рода си на Балканския полуостров, Интерактивният музей на индустрията в Габрово отразява най-новите тенденции в музейното дело. Неговата елегантна архитектура, модерен дизайн, богато тематично съдържание, съвременни експозиционни технологии и атрактивни аудио-визуални приложения създават автентична и незабравима атмосфера.
Туристическата атракция е открита на 21 март 2014 г., за да пресъздава индустриалното наследство на Габрово, предлагайки на посетителите вълнуващо пътешествие през три исторически епохи – индустриализация, социализъм и съвремие.
Тематичният декор и специфичният дух на времето са обогатени с виртуални разказвачи, множество визуални, звукови и светлинни ефекти. Модерна зала за 3D прожекции представя най-красивите и емблематични забележителности в околността, а високо-технологично оборудване привлича минувачите с незабравимо вечерно светлинно шоу, прожектирано на фасадата.
Музеят предлага на своите гости иновативно интерактивно изживяване в област от социално-икономическия живот, традиционно достъпна единствено в антикварната литература и старите архиви. Сега в Габрово Ви очаква една нова форма на представяне и възприемане на информацията, която провокира посетителския интерес за поредица от опознавателни открития.
Повече информация може да получите на: http://imi.gabrovo.bg/BG/ и www.visit.gabrovo.bg

Домът на хумора и сатирата
Градът е известен със своя хумор, ето защо това е най- интересното място за посещение- научете защо габровци са толкова „стиснати” и се посмейте с техния прочут хумор.

АЕК "Етър"
Архитектурно-етнографският комплекс "Етър"- това е едно най- интересните места за посещение.
АЕК "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен ва 8 км. южно от гр. Габрово. Идеята за създаването на Етъра приднадлежи на Лаза.
В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола. През 1835 г. тук се открива Първото светско новобългарско училище. Благоприятните икономически и политически промени, настъпили в империята сред 30-те години на ХІХ в. допринасят за издигането на Габрово като значителен стопански, духовно-просветен и търговски център.

Национална Априловска гимназия
Сградата на Националната Априловска гимназия започва още през 1851 година. Тя е паметник на културата от 1979 година. От 1889 година се нарича Априловска гимназия в чест на Васил Априлов, по чийто почин е октрито Габровското училище. Пред гимназията се намира и паметник на Васил Априлов от 1935 година.

Националният музей на образованието
Помещава се в сградата на Националната Априловска гимназия. Музеят е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 19-то място в него. Създаден е през 1974 година. Той е единственият специализиран музей в България, който съхранява и отразява как се е провеждало образованието преди години.

Регионалният Исторически музей - Габрово
В музея посетителите могат да видят находки от палеолита като пещерна мечка, кости на древен човек, оръдия на труда и др. Те са открити е пещерата Бачо Киро, която е сред 100-те национални туристически обекта. Намира се близо до Дряновския манастир в посока Запад. Музеят разполага с 4 отдела: Отдел "Археология " ; Отдел "България XV - XIX век" ; Отдел " Етнография" и Отдел "Нова и най - нова история".

Паметникът на Рачо Ковача
Паметникът на Рачо Ковача се намира на скала в река Янтра. Според легендата той е основател на град Габрово. Народна Астрономическа Обсерватория и Планетариум - Габрово.
Звездната зала на планетариума е с 50 места за посетителите. Там се показва земното небе от всяка гледна точна на планетата. Астрономическата обсерватория е оборудвана с американски телескоп "Celestron 14", с който учените наблюдават Слънцето, Луната, други спътници, планети и т.н.

Зоопаркът
Зоопаркът в град Габрово е създаден през 1973 година. В него има 150 животни и птици от близо 40 вида.


Sevlievo

Севлиево
Севлиево - Градът е разположен в Югоизточния край на Деветашкото плато, близо до географския център на България. Средната надморска височина на Севлиево е относително ниска около 200 метра. Севлиево е възникнал като военно - стратегически център през Х век. И днес е запазена мощна отбранителна крепост, построена на 3 км от сегашното разположение на града. Градът просъщесвтува до края на ХVІІвек, след което се утвърждава като център на турска административна кааза. В началото на 18 век Васил Левски създава първия революционен комитет.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
В РЕГИОНА НА СЕВЛИЕВО

Hotalich

Град-крепост Хоталич
Град-крепост Хоталич до Севлиево - На четири километра северозападно от Севлиево се намира средновековният град-крепост Хоталич. Оценила стратегически мястото над пролома на река Росица на Крушовската планина, Византия построява крепостта още през V век. През X век на същото място българската държава започва строителството на отбранително съоръжение, което да брани страната от варварски нападения от север и от Византия от юг. Построената крепост е била най-голяма по площ извън столиците Плиска, Преслав и Търново

Dandolovi

Архитектурно – етнографски комплекс
"Дандолови къщи"

Архитектурно – етнографски комплекс "Дандолови къщи" - Невероятнa сграда, която представя типичните градски къщи и работилници, е построена през 1870 година в централните части на града. Експозициите запознават посетителите със селския и градския бит на този край и красотата в изделията на севлиевските занаятчии през Възраждането.
Отворена е за посещение всеки делничен ден.

Batoshevski_manastir

Батошевски девически и Батошевски мъжки манастир "Успение Пресвета Богородица"Tabahana

Възрожденска кожарска работилница "Табахана"
Хаджистояново училище
Едно от първите светски училища по българските земи.Aprilci

Град Aприлци
Град Aприлци се намира в Северна България, в област Ловешка /200км североизточно от София, 500-600 м н.в., над 4000 жители/. Градът е разположен в подножието на връх Ботев - Стара планина, това го превръща в желана дестинация за почивка и отдих в планината. Априлци се разпростира в приказно красива просторна котловина с невероятна панорамна гледка. Изв